Ce este glanda tiroida


1 Aprilie 2024
Ce este glanda tiroida

Ce este glanda tiroida? - Tiroida este o glanda endocrina situata la baza gatului, sub laringe. Rolul ei este de a produce hormoni tiroidieni, care regleaza metabolismul, cresterea, dezvoltarea si functiile celulare. Hormonii tiroidieni sunt triiodotironina (T3) si tiroxina (T4), care se sintetizeaza din iod si tirozin, un aminoacid. Tiroida mai produce si calcitonina, un hormon care participa la reglarea nivelului de calciu in sange.

Tiroida este controlata de hipofiza, o alta glanda endocrina situata la baza creierului. Hipofiza secreta hormonul tiroidostimulant (TSH), care stimuleaza tiroida sa produca T3 si T4. Nivelul de TSH este reglat prin mecanismul de feedback negativ: cand nivelul de T3 si T4 este scazut, hipofiza secreta mai mult TSH; cand nivelul de T3 si T4 este ridicat, hipofiza secreta mai putin TSH.

Hipertiroidismul

Hipertiroidismul: este starea in care tiroida produce prea multi hormoni tiroidieni. Simptomele pot include: nervozitate, iritabilitate, palpitatii, transpiratii excesive, pierdere in greutate, tremuraturi, diaree, intoleranta la caldura, oboseala, insomnie, exoftalmie (ochi proeminenti).

Cauzele pot fi: boala Graves (o boala autoimuna in care organismul produce anticorpi care stimuleaza tiroida), noduli tiroidieni hiperfunctionali, adenom tiroidian toxic, tireoidita subacuta (o inflamatie a tiroidei cauzata de o infectie virala), supradozaj de medicamente cu iod sau hormoni tiroidieni.

Tratamentul poate consta in: medicamente antitiroidiene (care inhiba sinteza de hormoni tiroidieni), iod radioactiv (care distruge celulele tiroidiene), chirurgie (indepartarea partiala sau totala a tiroidei).

Hipotiroidismul

Hipotiroidismul: este starea in care tiroida produce prea putini hormoni tiroidieni. Simptomele pot include: letargie, depresie, crestere in greutate, constipatie, intoleranta la frig, piele uscata si palida, par fragil si rar, unghii casante, edem (umflare a tesuturilor), bradicardie (ritm cardiac lent), anemie, colesterol crescut.

Cauzele pot fi: boala Hashimoto (o boala autoimuna in care organismul produce anticorpi care ataca tiroida), tratamentul cu iod radioactiv sau chirurgia pentru hipertiroidism, deficit de iod in alimentatie, medicamente care interfereaza cu functia tiroidiana (cum ar fi litiu, amiodaron), leziuni ale hipofizei sau hipotalamusului.

Tratamentul consta in administrarea de hormoni tiroidieni sintetici (levotiroxina).

Gusa

Gusa: este marirea anormala a tiroidei. Poate fi cauzata de deficit de iod in alimentatie (care determina o stimulare excesiva a tiroidei prin TSH), boala Graves sau Hashimoto (care determina o inflamatie a tiroidei), noduli tiroidieni benigni sau maligni (care pot creste volumul tiroidei).

Simptomele pot include: dificultate la respiratie sau inghitire, senzatie de presiune sau durere la nivelul gatului, raguseala.

Tratamentul depinde de cauza si severitatea gusii. Poate consta in: suplimente de iod, medicamente antitiroidiene sau hormoni tiroidieni, iod radioactiv, chirurgie.

Cancerul tiroidian

Cancerul tiroidian: este o forma rara de cancer, care afecteaza mai frecvent femeile decat barbatii. Poate fi cauzat de expunerea la radiatii ionizante, factori genetici, boala Hashimoto.

Simptomele pot include: nodul tiroidian palpabil, durere sau presiune la nivelul gatului, raguseala, dificultate la respiratie sau inghitire, ganglioni limfatici mariti.

Tratamentul poate consta in: chirurgie (indepartarea partiala sau totala a tiroidei si a ganglionilor limfatici afectati), iod radioactiv (care distruge celulele canceroase ramase), radioterapie externa (care iradiaza zona afectata), chimioterapie (care administreaza medicamente care ucid celulele canceroase), terapie tintita (care administreaza medicamente care blocheaza anumite molecule implicate in cresterea tumorii).

Tiroida este o glanda vitala pentru organism, care influenteaza multe functii si procese. Este important sa se cunoasca simptomele si cauzele posibilelor afectiuni tiroidiene, pentru a putea solicita un consult medical si un tratament adecvat la timp.

Vezi si: sanatatea fizica.

Cautari asemanatoare: Ce este glanda tiroida.

© Toate drepturile rezervate 🖤 Femeie Moderna 🖤 Acest material nu poate fi publicat, transmis, rescris sau redistribuit fara permisiune.

Femeie Moderna
Femeie Moderna, un far in oceanul informational, ghidand femeile moderne spre cunoastere, inspiratie si motivatie.
© Femeie Moderna, toate drepturile rezervate. Made with ❤️ Atodirese Web Design