Barbie: povestea lui Barbie, papusa care a schimbat papusile implineste 65 de ani
Barbie: povestea lui Barbie, papusa care a schimbat papusile implineste 65 de ani - Barbie, papusa emblematica a industriei jucariilor, implineste anul acesta 65 de ani. De-a lungul decadelor, Barbie nu doar ca a reflectat schimbarile sociale si culturale ale fiecarei generatii, dar a fost si o sursa de inspiratie si critica. Evolutia sa, de la inceputurile revolutionare din 1959 pana la promovarea incluziunii si diversitatii in zilele noastre, continua sa fascineze si sa provoace discutii. In acest an aniversar, expozitii si lansari speciale aduc un omagiu impactului sau global.
Nasterea unei icoane: inceputurile revolutionare ale lui Barbie
Barbie a fost lansata pe 9 martie 1959, la Targul International de Jucarii din New York, si a revolutionat imediat industria jucariilor. Creata de Ruth Handler, cofondatoarea companiei Mattel, Barbie a fost inspirata de dorinta fiicei lui Ruth, Barbara, de a avea o papusa care sa intruchipeze roluri de adulti. Pana atunci, papusile de pe piata erau preponderent bebelusi sau copii mici, iar Ruth a vazut o oportunitate: o papusa cu aspect matur, care sa permita fetelor sa-si imagineze scenarii din viata de adult.
Prima Barbie purta un costum de baie alb-negru si avea o coafura cu o coada de cal bruneta, un contrast puternic fata de imaginea traditionala a papusilor copilariei. Lansata la un pret modest de trei dolari, succesul ei a fost imediat. Barbie a devenit rapid nu doar o jucarie indragita, ci un fenomen cultural.
Cariera infinita a lui Barbie: de la astronaut la presedinte
Unul dintre aspectele definitorii ale lui Barbie a fost capacitatea ei de a intruchipa diverse roluri profesionale, intr-o epoca in care multe femei aveau acces limitat la anumite cariere. De-a lungul timpului, Barbie a avut peste 200 de cariere, de la veterinar, medic si balerina, pana la presedinte si astronaut. In 1965, Barbie Astronaut „a ajuns pe Luna”, cu patru ani inaintea astronautului Neil Armstrong.
Prin aceste reprezentari, Barbie le-a oferit fetelor din intreaga lume un model care le incuraja sa viseze maret si sa creada ca pot deveni orice isi doresc. Nu doar ca a deschis usile imaginatiei, dar a fost si un punct de referinta intr-o societate in care rolurile femeilor erau adesea limitate la cele traditionale.
Barbie si cultura pop: un magnet pentru moda si arta
La inceputul anilor ’70, Barbie Malibu, o papusa blonda, simbol al stilului de viata californian, a devenit un etalon cultural, marcand o noua era in popularitatea papusii. Barbie a intrat rapid in lumea modei si a artei, devenind o sursa de inspiratie pentru artisti si designeri de renume. In 1967, Mattel a lansat prima Barbie inspirata de un supermodel, Twiggy, iar artisti precum Andy Warhol au imortalizat papusa in lucrarile lor.
Designerii de moda de top, precum Oscar de la Renta, Bob Mackie si Karl Lagerfeld, au creat tinute pentru Barbie, iar in 2014, Jeremy Scott de la Moschino a realizat o intreaga colectie inspirata de universul sau roz. Balmain a continuat aceasta traditie in 2022, cu o editie limitata dedicata Barbie, confirmand statutul sau de icoana a stilului.
Critici si controverse: intre stereotipuri si realitate
Pe masura ce popularitatea lui Barbie a crescut, au aparut si primele critici. Feministele si sociologii au atras atentia asupra idealului de frumusete promovat de Barbie, considerand ca proportiile sale erau nerealiste si nesanatoase pentru tinerele fete. Papusa a fost acuzata ca perpetueaza standarde de frumusete imposibile si ca pune accentul pe superficialitate, in detrimentul abilitatilor si inteligentei.
Una dintre cele mai controversate versiuni ale papusii a fost „Teen Talk Barbie”, lansata in 1992. Aceasta spunea fraze precum „imi place sa fac cumparaturi!” si „Matematica este grea!”, ceea ce a starnit critici puternice din partea celor care considerau ca Barbie incurajeaza stereotipurile de gen. In urma valului de nemultumiri, Mattel a retras si modificat frazele papusii.
O noua era: Barbie promoveaza incluziunea si diversitatea
In fata criticilor, Mattel a decis sa aduca schimbari majore in imaginea lui Barbie. incepand cu anii ’80, compania a introdus modele de Barbie de diverse origini etnice, iar in 2009 a lansat proiectul Barbie Fashionistas, care a adus in prim-plan noi tipuri de corpuri, tonuri de piele si trasaturi faciale. Astfel, Barbie a devenit mai incluziva, reflectand mai bine diversitatea reala a lumii.
Proiectul a continuat sa se extinda, aducand in colectie papusi cu dizabilitati, precum Barbie cu vitiligo, alopecie sau in scaun cu rotile. Recent, a fost lansata o papusa cu sindrom Down, marcand o noua etapa in promovarea reprezentarii echitabile in lumea jucariilor.
Dream Gap: Barbie, simbol al educatiei si inspiratiei
Cu ocazia celei de-a 60-a aniversari, Mattel a lansat proiectul Dream Gap, o initiativa menita sa combata stereotipurile si barierele sociale care le fac pe fetele tinere sa-si piarda increderea in sine si sa renunte la visuri ambitioase in domenii precum stiintele si tehnologia (STEM). Studiile arata ca fetele, intre varstele de 5 si 10 ani, isi pierd deseori interesul pentru aceste domenii din cauza presiunilor sociale si culturale.
Pentru a le incuraja sa viseze maret, Barbie a adus in prim-plan figuri istorice si contemporane, precum aviatoarea Amelia Earhart, pictorita Frida Kahlo si regizoarea Ava DuVernay, toate transformate in papusi. Prin aceste modele, Barbie incearca sa inspire noile generatii sa-si depaseasca limitele si sa exploreze potentialul lor nelimitat.
Aniversarea de 65 de ani si expozitia de la Milano
Anul acesta, cu ocazia aniversarii de 65 de ani, Barbie marcheaza momentul cu lansarea unor papusi de colectie inspirate de primele sale modele din 1959, alaturi de editii speciale dedicate unor femei influente, precum Viola Davis, Kylie Minogue si Helen Mirren.
Un alt eveniment important al acestei aniversari este expozitia „Barbie: A Cultural Icon Exhibition”, care se desfasoara la Milano, incepand din 13 septembrie. Expozitia aduce in atentia publicului evolutia lui Barbie de-a lungul celor sase decenii, prin intermediul a peste 250 de papusi vintage, reprezentand cariere, stiluri si tendinte din diverse epoci. De asemenea, sunt expuse papusi imbracate in colectii de moda semnate de Yves Saint Laurent sau Moschino, reflectand impactul cultural pe care Barbie l-a avut in lumea modei.
Barbie, mai mult decat o jucarie
De-a lungul celor 65 de ani, Barbie a fost mult mai mult decat o simpla papusa. A fost o oglinda a societatii, a criticilor si a schimbarilor culturale. De la inceputurile sale controversate pana la evolutia sa spre incluziune si diversitate, Barbie continua sa fie un simbol al imaginatiei si creativitatii.
Vezi si: Riscurile tigarii electronice.
Cautari similare populare: Barbie: povestea lui Barbie, papusa care a schimbat papusile implineste 65 de ani.
© Toate drepturile rezervate 🖤 Femeie Moderna 🖤 Acest material nu poate fi publicat, transmis, rescris sau redistribuit fara permisiune.